niedziela, 2 marca 2014

         GREJPFRUTÓWKA SZCZECIŃSKA


Składniki:

- skórka i sok
  z 1 grejpfruta
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- kawałek laski wanilii
  lub cukier waniliowy
- 1 l spirytusu (95%)
   rektyfikowanego
- 1 l czystej wódki (45%)
- 3 l źródlanej wody

Przygotowanie:

Cytrusy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Skórkę skroić z owoców (bez białej warstwy)
i przełożyć do 5-litrowego wyparzonego słoja lub gąsiorka.
Dodać sok wyciśnięty z grejpfruta, drobno posiekaną wanilię, cukier rozpuszczony w wodzie (jeśli używamy cukru waniliowego, dodajemy go do zwykłego cukru) i alkohol, szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu przefiltrować przez bibułkowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Po tygodniu nadaje się już do picia.

Grejpfrut ma charakterystyczny gorzki smak, który doskonale ukrywa moc alkoholu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz