GREJPFRUTÓWKA SZCZECIŃSKA
Składniki:
- skórka i sok
z 1 grejpfruta
- skórka z 1 pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- kawałek laski wanilii
lub cukier waniliowy
- 1 l spirytusu (95%)
rektyfikowanego
- 1 l czystej wódki (45%)
- 3 l źródlanej wody
Przygotowanie:
Cytrusy
dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem.
Skórkę
skroić z owoców (bez białej warstwy)
i przełożyć
do 5-litrowego wyparzonego słoja lub gąsiorka.
Dodać sok wyciśnięty
z grejpfruta, drobno posiekaną wanilię, cukier rozpuszczony w wodzie (jeśli używamy
cukru waniliowego, dodajemy go do zwykłego cukru) i alkohol, szczelnie zamykamy
i odstawiamy w ciepłe miejsce na tydzień. Po upływie tego czasu przefiltrować
przez bibułkowy filtr do kawy i rozlać do butelek. Po tygodniu nadaje się już do
picia.
Grejpfrut ma
charakterystyczny gorzki smak, który doskonale ukrywa moc alkoholu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz