A MOŻE COŚ INNEGO MAŁO SPOTYKANEGO:
ŁOCHYNIE
Skład i przygotowanie:
- 500 g łochyni przebrać,ostrożnie umyć,osączyć
- 450 g cukru z
- 125 ml wody zagotować mieszając,włożyć owoce,roztwór cukru ostudzić,
wszystko razem włożyć do przygotowanego słoika
zalać
- 750 ml winiaku słoik zamknąć,na kilka tygodni zostawić łochynie do
naciągnięcia.
WSKAZÓWKA:
Do nastawienia owoców na likiery potrzebne są dobrze zamykane butelki o szerokiej szyjce lub słoiki,
najlepiej wieczkiem twist-off.
Gotowe likiery przelewa się do dekoracyjnych butelek z wąską szyjką,a owoce w alkoholu-w inne
dekoracyjne słoiki.
RADA:
Alkohol wyciąga aromat z owoców.Powinien mieć powyżej 38 % mocy,w innym razie
owoce mogą się zepsuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz