wtorek, 19 marca 2013

ŁOCHYNIE(pijanice)

A MOŻE COŚ INNEGO MAŁO SPOTYKANEGO:

                                                    ŁOCHYNIE

Skład i przygotowanie:

- 500 g łochyni                   przebrać,ostrożnie umyć,osączyć
- 450 g cukru                      z
- 125 ml wody                    zagotować mieszając,włożyć owoce,roztwór cukru ostudzić,
                                          wszystko razem włożyć do przygotowanego słoika
                                          zalać
- 750 ml winiaku                słoik zamknąć,na kilka tygodni zostawić łochynie do
                                          naciągnięcia.


WSKAZÓWKA:

Do nastawienia owoców na likiery potrzebne są dobrze zamykane butelki o szerokiej szyjce lub słoiki,
najlepiej wieczkiem twist-off.
Gotowe likiery przelewa się do dekoracyjnych butelek z wąską szyjką,a owoce w alkoholu-w inne
dekoracyjne słoiki.

RADA:

Alkohol wyciąga aromat z owoców.Powinien mieć powyżej 38 % mocy,w innym razie
owoce mogą się zepsuć.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz