WITAM,
przedstawiam LIKIER,który nie tylko smakuje ale i cieszy oczy.
LIKIER POMARAŃCZOWY
Składniki i przygotowanie:
- 250 ml wody zagotować z
- 250 ml białego wina
- 450 g cukru odparować do konsystencji syropu
- 1 kg pomarańczy
(niespryskanych) umyć w gorącej wodzie,osuszyć,skórkę obetrzeć,
pomarańcze wycisnąć,otartą skórkę i sok wymieszać
z syropem,odstawić w chłodne miejsce
domieszać
- 1 butelkę(0,7)wódki przyprawić
mieloną kolendrą lub
mielonym kardamonem likier pomarańczowy zostawić do naciągnięcia(4 tygodnie)
przecedzić przez bibułkę filtracyjną,zlać do butelek,
zamknąć butelki i przechowywać je
w chłodnym miejscu.
RADA :
kilka małych owoców cytrusowych z pomarańczową
skórką umyć w gorącej wodzie,
przepołowić i włożyć do likieru.
Wygląda to dekoracyjnie i wzmacnia smak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz