sobota, 16 marca 2013

LIKIER Z POMARAŃCZY

WITAM,
przedstawiam LIKIER,który nie tylko smakuje ale i cieszy oczy.

                                                        LIKIER POMARAŃCZOWY

Składniki i przygotowanie:

- 250 ml wody                                 zagotować z
- 250 ml białego wina
- 450 g cukru                                  odparować do konsystencji syropu
- 1 kg pomarańczy
  (niespryskanych)                        umyć w gorącej wodzie,osuszyć,skórkę obetrzeć,
                                                       pomarańcze wycisnąć,otartą skórkę i sok wymieszać
                                                       z syropem,odstawić w chłodne miejsce
                                                       domieszać
- 1 butelkę(0,7)wódki                   przyprawić
  mieloną kolendrą lub     
  mielonym kardamonem            likier pomarańczowy zostawić do naciągnięcia(4 tygodnie)
                                                       przecedzić przez bibułkę filtracyjną,zlać do butelek,
                                                       zamknąć butelki i przechowywać je
                                                       w chłodnym miejscu.

RADA :
                                                       kilka małych owoców cytrusowych z pomarańczową
                                                       skórką umyć w gorącej wodzie,
                                                       przepołowić i włożyć do likieru.
                                                       Wygląda to dekoracyjnie i wzmacnia smak.    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz