niedziela, 12 maja 2013

NALEWKA CZEREŚNIOWA

                                CZEREŚNIÓWKA

Składniki:

- 1 kg czereśni                                                                          
- 1 l wódki
- 50 dag cukru
- 1/2 l wody,
- ew.sok z cytryny, melisa cytrynowa

Przyrządzanie:

Do zrobienia tej nalewki powinno się użyć białych czereśni, które nadadzą trunkowi piękny złocisty kolor. Nie będzie on jednak miał specyficznego kwaskowatego smaku właściwego dla owocowych nalewek.
Dlatego na końcu procesu wytwarzania trunku można dodać sok z cytryny. Dojrzałe, zdrowe owoce czereśni włożyć do butli i zalać wódką. Pozostawić w nasłonecznionym miejscu i pamiętać o obracaniu naczyniem. Po zlaniu płynu dosłodzić go syropem z wody i cukru. Dodać melisę cytrynową i rozlać do butelek.

Nalewkę tą szczególnie polecam osobom cierpiącym na dolegliwości reumatyczne. Wzmacnia mięśnie i układ kostny oraz dostarcza wiele witamin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz