Składniki:
Słodka nalewka z winogron
1 kg dojrzałych winogron,
najlepiej jasnych
1 litr czystej wódki
50 dag cukru
1. Owoce umyć i nożyczkami poobcinać je od grona,zostawiając 1/2 cm ogonka.
Osuszyć i włożyć do słoja.
2. Winogrona zalać alkoholem tak,by były całkowicie przykryte.
Hermetycznie zamknąć i odstawić na tydzień.
3. Przygotować syrop:cukier rozpuścić w 200 ml wody,gotować przez minutę,
zestawić z ognia i wystudzić.
Nalewka jest gotowa po 4 tygodniach.
Owoce powinny być dojrzałe,lecz nie za miękkie.W żadnym razie nie powinny mieć zagnieceń.
Delikatne owoce w alkoholu i pyszne likiery wzmagają bicie niejednego serca.
Owoce powinny być dojrzałe,lecz nie za miękkie.W żadnym razie nie powinny mieć zagnieceń.
Delikatne owoce w alkoholu i pyszne likiery wzmagają bicie niejednego serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz