poniedziałek, 25 marca 2013

NALEWKA Z WINOGRON

Składniki:                                            



                        Słodka nalewka z winogron

1 kg dojrzałych winogron,
najlepiej jasnych
1 litr czystej wódki
50 dag cukru

1. Owoce umyć i nożyczkami poobcinać je od grona,zostawiając 1/2 cm ogonka.
    Osuszyć i włożyć do słoja.
2. Winogrona zalać alkoholem tak,by były całkowicie przykryte.
    Hermetycznie zamknąć i odstawić na tydzień.
3. Przygotować syrop:cukier rozpuścić w 200 ml wody,gotować przez minutę,
    zestawić z ognia i wystudzić.
4. Syrop wlać do słoja,zawartość dokładnie wymieszać.Słój przykryć.
    Nalewka jest gotowa po 4 tygodniach.

Owoce powinny być dojrzałe,lecz nie za miękkie.W żadnym razie nie powinny mieć zagnieceń.
Delikatne owoce w alkoholu i pyszne likiery wzmagają bicie niejednego serca. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz