sobota, 30 marca 2013

OWOCE W KALWADOSIE

                                 JABŁKA I ANANASY

                                     W CALVADOSIE

Skład i przygotowanie:

               250 g jabłek                         obrać,pokroić w ósemki,
                                                             usunąć gniazda nasienne,włożyć do
         125 ml wrzątku                          zagotować,dusić około 3 minut,osączyć
  około 250 g miąższu
    z ananasa średniej
                    wielkości                         pokrajać na małe kawałki
                                                             oba składniki układać na przemian z
                200 g cukru
         kandyzowanego
1-2 łyżeczkami ziaren
   suszonego zielonego
                        pieprzu                        w przygotowanym słoiku lub butelce
                                                             dolać
        375 ml calvadosu                        słoik szczelnie zamknąć,odstawić na
                                                              kilka tygodni do naciągnięcia.

Likiery  powinny naciągać w alkoholu 4-8 tygodni.Następnie likier przecedzamy przez bibułę filtracyjną i zlewa do ozdobnych butelek.
Likiery należy odstawić w zacienione miejsce na okres kilku miesięcy,aby wszystkie komponenty smakowe mogły połączyć się w jedną całość. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz