poniedziałek, 25 marca 2013

LIKIER Z CZARNEGO BZU

                                      LIKIER Z BZU

SKŁADNIKI:

6 Dużych baldaszków
   kwiatu czarnego bzu
2 kg dojrzałych owoców
   czarnego bzu
1 cytryna
1 pomarańcza
350 g cukru 
0,7 l koniaku

BALDASZKI Z KWIATAMI opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Kwiaty obwiązać bawełnianą nitką i powiesić do wysuszenia w przewiewnym,ale niezbyt jasnym miejscu.
Cytrynę i pomarańczę umyć,sparzyć,osuszyć i ostrym nożem cieniutko obrać.
Skórkę z cytryny i pomarańczy,podobnie jak kwiaty czarnego bzu,powiesić w przewiewnym miejscu
do wysuszenia.
Owoce czarnego bzu dokładnie umyć,osączyć,lekko rozgnieść i włożyć do pękatej butelki.
Dodać wysuszone kwiaty,skórkę z cytryny i pomarańczy oraz cukier.Zalać wszystko koniakiem.
Butelkę dobrze zamknąć i postawić w jasnym,ale nie nasłonecznionym miejscu.
Likier musi dojrzewać co najmniej 8 tygodni.
Po 8 tygodniach likier przecedzić przez sito wyłożone gazą i przelać do małych butelek.
Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu około 6 miesięcy.

Czas oczekiwania do degustacji jest naprawdę długi,ale smak likieru nam to wynagrodzi.
Likier jest bardzo smaczny bez żadnych dodatków-można też z niego przygotować,np. zimą,
gorący grog-wlewając trochę gorącej,przegotowanej wody i czerwonego wina.
Wspaniały dla zmarzluchów.
Dobry jest również z dodatkiem białego,wytrawnego wina albo z wodą mineralną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz