MIX OWOCÓW W RUMIE
Składniki i przyrządzanie:
W czerwcu
600 g truskawek umyć, oberwać szypułki, duże owoce
przepołowić lub pokrajać
na ćwiartki
W lipcu
600 g czereśni umyć, oberwać ogonki, wydrylować
600 g moreli i
600 g brzoskwiń umyć, zanurzyć na krótko we wrzątku
(nie gotować), zdjąć skórkę,
przepołowić, usunąć pestki, pokrajać
na kawałki, ostudzić
W sierpniu
600 g wiśni umyć, oberwać ogonki, wydrylować
600 g mirabelek umyć, małe owoce pozostawić w całości,
duże przepołowić,
usunąć pestki
600 g śliwek umyć, oberwać ogonki, usunąć pestki,
zdjąć skórkę
We wrześniu
600 g gruszek obrać, pokrajać na ósemki, usunąć ziarnka,
kawałki gruszek
dusić do miękkości w
niewielkiej ilości
cukru osączyć i ostudzić
W październiku
600 g zielonkawych
i granatowych winogron umyć, oberwać szypułki, przepołowić,
usunąć ziarnka
600 g ananasa obrać, pokroić najpierw w plastry,
potem w kawałki.
W miarę pojawiania się poszczególnych
owoców wkładać je
kolejno do 7-litrowej baryłki kamionkowej
z
1 1/2 l rumu (54 %) wymieszać każdorazowo 350 ml z 250 g z
1 kg cukru i zalewać nim owoce
poziom płynu musi zawsze znajdować się
1 cm powyżej owoców
(najlepiej obciążyć je szklanym talerzem)
baryłkę szczelnie zamknąć,
przechowywać w miejscu chłodnym i
zaciemnionym, za każdym razem, gdy
dokłada się kolejne owoce,
ostrożnie wymieszać.
RADA: Do baryłki z owocami w rumie nie nadają się: jeżyny, czarne jagody, agrest,
porzeczki i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz