Przepis pochodzi z Wielkiej Księgi Nalewek!
SKŁADNIKI:
-2 kg dojrzałych i pozbawionych pestek czarnych wiśni
-1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
-1 kg dojrzałych malin
-cynamon
-migdały
-goździki sklepowe
-spirytus
-cukier puder
PRZYGOTOWANIE:
-ucieramy maliny w makutrze-odstawiamy na dobę pod przykryciem z gazy-odciskamy sok z mieszanki.
-mieszamy wiśnie wraz z czarną porzeczką i dodajemy maliny szybciej utarte w makutrze.
-sok odmierzyć i na każdy 1 litr soku wlać 3/4 l spirytusu zmieszanego z 1/4 l wody
Całość wymieszać i na każdy 1 kg mieszanki owocowej wsypać 1/2 kg cukru pudru . Po rozpuszczeniu się cukru na każde 3 kg mieszanki owocowej dodać 20 g zmiażdżonych gorzkich migdałów, 5 g kory cynamonowej i 3 goździki sklepowe. Dokładnie wymieszać. Włożyć do gąsiora. Dobrze zamknąć.
Postawić w słońcu lub w ciepłym miejscu na 6 tygodni, codziennie wstrząsając. Po tym czasie zlać nalewkę,
filtrując przez bibułę filtracyjną. Rozlać do butelek. Dobrze zakorkować. Odstawić w ciemne miejsce na
6 miesięcy.
32-sprawdzonych sposobów na pędzenie wina
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz