niedziela, 14 kwietnia 2013

ANYŻÓWKA

                                   ANYŻÓWKA

                            (PRZEMIANA MATERII I RADOŚĆ ŻYCIA)

Składniki i przyrządzanie:

1/2 szklanki anyżu,
1 laska cynamonu,
10 goździków,
skórka z 1 cytryny,
2 l spirytusu,
2 1/4 l przegotowanej wody

Pół szklanki anyżu, laskę cynamonu (albo łyżeczkę sproszkowanego), goździki, bardzo cienko skrojoną skórkę z cytryny zalać spirytusem i przegotowaną chłodną wodą. Starannie zakorkować, pozostawić nalewkę na miesiąc w ciepłym miejscu, często potrząsać. Zlać nalewkę, rozlać do butelek, zakorkować.
Gotowa jest w następnym miesiącu.
Nalewka ta reguluje wydzielanie soków trawiennych, likwiduje bolesne wzdęcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz