NALEWKA POZIOMKOWA
(ANTYMIAŻDŻYCOWA)
Składniki i przyrządzanie:
50 dag dojrzałych poziomek
40 dag cukru kryształu
1/2 litra białego rumu
lub koniaku
kalina koralowa
Owoce przebrać, oczyścić z szypułek, opłukać na sicie i dobrze osączyć. Przygotowane poziomki wsypać razem z cukrem do pękatej butelki lub gąsiora. Zalać rumem lub koniakiem tak, aby owoce były przykryte. Wymieszać i szczelnie zamknąć. Odstawić na 1-2 tygodnie. Następnie przecedzić przez sitko, dodać szczyptę kaliny koralowej, rozlać w butelki i zakorkować.
Ta nalewka poprawia pracę układu krążenia, pracę serca. Zwalcza toksyny wprowadzone do organizmu wraz z pokarmem,walczy ze szkodliwym cholesterolem oraz pomaga przy zwalczaniu anginy i grypy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz