niedziela, 14 kwietnia 2013

LIKIER MIĘTOWY

                                   LIKIER MIĘTOWY

Skład i przygotowanie:

10 dag świeżej mięty 
(2 dag suszonej)
1 1/4 l spirytusu
3 szklanki wody
80 dag cukru

Świeżą lub suszoną miętę zalać szklanką spirytusu. Ugotować syrop z 80 dag cukru i 3 szklanek wody. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i dolać do 1 litra spirytusu, wymieszać do sklarowania. Wlać spirytusowy wyciąg z mięty. Gdy wystygnie, przefiltrować przez bibułę filtracyjną i zlać do butelek. Trunek gotowy do spożycia jest po upływie 3 miesięcy.
Likier miętowy zalecany jest we wszelkiego rodzaju schorzeniach układu przewodu pokarmowego oraz doskonale wpływa na polepszenie samopoczucia i podniesienie wydolności fizycznej.
Działa antystresowo! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz