NA ORZECHACH LASKOWYCH
Składniki:
1 kg świeżych orzechów laskowych, 1 litr spirytusu 70-proc., 5-6 goździków, 1/2 dag mielonego cynamonu, skórka z 1/2 pomarańczy, 25 dag cukru, 1/4 l wody
Przygotowanie:
Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia i zalać alkoholem.
Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie(naczyniem często potrząsać).
Po tym czasie orzechy wyjąć, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na kolejny tydzień. Po tygodniu płyn zlać, przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek, zakorkować, wynieść do piwnicy.
Nalewka powinna dojrzewać około 6 miesięcy.
Po tym upływie czasu pozostaje Nam już tylko delektować się aromatycznym trunkiem, z wyraźnym posmakiem orzechów laskowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz