poniedziałek, 8 kwietnia 2013

LIKIER JEŻYNOWY

                                     LIKIER JEŻYNOWY

Składniki i przyrządzanie: 

      200 g dojrzałych jeżyn                   przebrać, oberwać szypułki, 
                                                            ostrożnie umyć,
                                                            dokładnie  osączyć z wody, razem ze
          150 g białego cukru
                kandyzowanego                   i
             1 laską cynamonu                  włożyć do przygotowanego dużego słoja,
                                                            zalać
1 butelką (0,7 l) żytniówki                  (musi ona przykrywać jeżyny),
                                                            słój szczelnie zamknąć,
                                                            odstawić
                                                            na 6-8 tygodni w chłodne miejsce,
                                                           od czasu do czasu zamieszać
                                                            likier przecedzić przez bibułę filtracyjną,
                                                           zlać do przygotowanych
                                                            butelek, zamknąć, zostawić na kilka
                                                           tygodni do naciągnięcia.

Teraz pozostaje nam odczekać tych parę tygodni, aby później cieszyć się smakiem tej nalewki.
Przypominam, że owoce powinny być dojrzałe, lecz nie za miękkie i nie mogą mieć zagnieceń.
Po zamknięciu naczyń pozostawiamy do naciągnięcia na okres co najmniej 4 tygodni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz