LIKIER JEŻYNOWY
Składniki i przyrządzanie:
200 g dojrzałych jeżyn przebrać, oberwać szypułki,
ostrożnie umyć,
dokładnie osączyć z wody, razem ze
150 g białego cukru
kandyzowanego i
1 laską cynamonu włożyć do przygotowanego dużego słoja,
zalać
1 butelką (0,7 l) żytniówki (musi ona przykrywać jeżyny),
słój szczelnie zamknąć,
odstawić
na 6-8 tygodni w chłodne miejsce,
od czasu do czasu zamieszać
likier przecedzić przez bibułę filtracyjną,
zlać do przygotowanych
butelek, zamknąć, zostawić na kilka
tygodni do naciągnięcia.
Teraz pozostaje nam odczekać tych parę tygodni, aby później cieszyć się smakiem tej nalewki.
Przypominam, że owoce powinny być dojrzałe, lecz nie za miękkie i nie mogą mieć zagnieceń.
Po zamknięciu naczyń pozostawiamy do naciągnięcia na okres co najmniej 4 tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz