WITAM!
SPRAWDŹ TEN PRZEPIS A MILE CIĘ ZASKOCZY SMAK TEJ NALEWKI!

PIGWA W KONIAKU
Składniki i przygotowanie:
- 2 kg pigw obrać,przepołowić,usunąć ziarna,miąższ pokrajać
w plasterki.
Roztwór cukru:
- 500 g miodu zagotować z
- 500 g cukru
- 4 łyżkami octu
winnego
- 700 ml wody
- 3-4 owockami anyżku
gwiazdkowego
- 1/2 cytryny(niespryskanej),
pokrojonej w cienkie
plasterki krótko pogotować(cukier powinien się rozpuścić)
włożyć plasterki pigwy,zagotować,potrzymać na słabym
ogniu 20-30 minut,wyjąć łyżką cedzakową,włożyć do
przygotowanych słoików
płyn odparować do objętości około 500 ml,ostudzić,
wymieszać ze
- 125 ml koniaku zalać pigwy,słoiki zamknąć i przechowywać w mniejscu
chłodnym i zacienionym.(ok.4-5 tygodni do naciągnięcia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz