piątek, 15 marca 2013

PIGWA W KONIAKU PO PALATYŃSKU

PIGWA PO PALATYŃSKU!

WITAM!
SPRAWDŹ TEN PRZEPIS A MILE CIĘ ZASKOCZY SMAK TEJ NALEWKI!



                                                     PIGWA W KONIAKU
                                                             
Składniki i przygotowanie:

- 2 kg pigw                               obrać,przepołowić,usunąć ziarna,miąższ pokrajać
                                                  w plasterki.
   
                                                  Roztwór cukru:
- 500 g miodu                           zagotować z                                                     
- 500 g cukru
- 4 łyżkami octu 
  winnego
- 700 ml wody
- 3-4 owockami anyżku
  gwiazdkowego
- 1/2 cytryny(niespryskanej),
  pokrojonej w cienkie 
                          plasterki         krótko pogotować(cukier powinien się rozpuścić)
                                                  włożyć plasterki pigwy,zagotować,potrzymać na słabym
                                                  ogniu 20-30 minut,wyjąć łyżką cedzakową,włożyć do 
                                                  przygotowanych słoików
                                                  płyn odparować do objętości około 500 ml,ostudzić,
                                                  wymieszać ze
- 125 ml koniaku                     zalać pigwy,słoiki zamknąć i przechowywać w mniejscu
                                                  chłodnym i zacienionym.(ok.4-5 tygodni do naciągnięcia) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz