wtorek, 19 marca 2013

LIKIER TRUSKAWKOWY

WIOSNA TUŻ TUŻ... TRUSKAWKOWE BRANIE JUŻ NIE DŁUGO ZACZNIE SIĘ!
PROPONUJĘ LIKIER TRUSKAWKOWY.

                                                         LIKIER TRUSKAWKOWY

SKŁADNIKI I PRZYGOTOWANIE:

- 250 g małych,bardzo 
  dojrzałych truskawek         umyć,osączyć z wody,usunąć szypułki,razem z
- 250 g białego cukru
  kandyzowanego                  włożyć do przygotowanego dużego słoja
                                               dolać
- 1 butelkę (0,7 l) rumu
                   lub winiaku         słój zamknąć
                                               truskawki zostawić na kilka tygodni do nacignięcia
                                               w alkoholu,płyn przecedzić przez bibułkę filtracyjną,
                                               zlać do przygotowanej butelki,zamknąć.
                                               likier truskawkowy zostawić na dalsze kilka tygodni do 
                                               naciągnięcia.

RADA:                                  Truskawki odebrane podawać do lodów lub kremów.

TRUSKAWKI ZOSTAWIAMY W ALKOHOLU OKOŁO 4 TYGODNI

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz