sobota, 30 marca 2013

MELONY W GINIE

                                     MELONY W GINIE

Składniki i przyrządzanie:

2  melony siatkowe
    średniej wielkości                  pokrajać na cząstki,usunąć ziarna,obracać,pokrajać na kawałki,
                                                   miąższ włożyć do miski,wymieszać z
250 g cukru
2 łyżkami z soku cytryny
1 płaską łyżeczką imbiru
                        mielonego          pod przykryciem zostawić na noc do naciągnięcia
                                                   kawałki melona osączyć,włożyć do przygotowanego dużego słoja
                                                   płyn wymieszać z
1 butelką (0,7 l) ginu                 zalać melony,słój szczelnie zamknąć,
                                                   na kilka tygodni zostawić melony do naciągnięcia.

Wskazówka:                             

                                                   szczególnie dekoracyjnie wyglądają w karafce z likierem
                                                   wydrążone z miąższu melona półkule.

RADA:

Owoce należy wkładać jedynie do czystych naczyń.Wszystkie naczynia i przybory kuchenne myć w gorącej
wodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń,płukać w czystej wodzie i odkładać do obcieknięcia.
We wszystkich procesach roboczych przestrzegać idealnej czystości.
Likier przecedza się przez bibułę filtracyjną i zlewa do ozdobnych butelek.Potem pozostawiamy go na kilka miesięcy w zacienionym miejscu celem naciągnięcia,aby wszystkie komponenty smakowe mogły się połączyć
w jedną całość.Resztki owoców można wykorzystać do deserów.


                                                    
                                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz