MELONY W GINIE
Składniki i przyrządzanie:
2 melony siatkoweśredniej wielkości pokrajać na cząstki,usunąć ziarna,obracać,pokrajać na kawałki,
miąższ włożyć do miski,wymieszać z
250 g cukru
2 łyżkami z soku cytryny
1 płaską łyżeczką imbiru
mielonego pod przykryciem zostawić na noc do naciągnięcia
kawałki melona osączyć,włożyć do przygotowanego dużego słoja
płyn wymieszać z
1 butelką (0,7 l) ginu zalać melony,słój szczelnie zamknąć,
na kilka tygodni zostawić melony do naciągnięcia.
Wskazówka:
szczególnie dekoracyjnie wyglądają w karafce z likieremwydrążone z miąższu melona półkule.
RADA:
Owoce należy wkładać jedynie do czystych naczyń.Wszystkie naczynia i przybory kuchenne myć w gorącejwodzie z dodatkiem środka do mycia naczyń,płukać w czystej wodzie i odkładać do obcieknięcia.
We wszystkich procesach roboczych przestrzegać idealnej czystości.
Likier przecedza się przez bibułę filtracyjną i zlewa do ozdobnych butelek.Potem pozostawiamy go na kilka miesięcy w zacienionym miejscu celem naciągnięcia,aby wszystkie komponenty smakowe mogły się połączyć
w jedną całość.Resztki owoców można wykorzystać do deserów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz