niedziela, 12 maja 2013

NALEWKA MIX OWOCÓW

                          MIX OWOCÓW W RUMIE

Składniki:

- 1/2 l wódki lub rumu
- 2 1/2 kg rozmaitych jagód i owoców
(np. poziomki, maliny, porzeczki, wiśnie, śliwy, jabłka)
- 2 kg cukru
- lukrecja gładka
- anyż lub goździki

Przygotowanie:

Wódkę lub rum wlać do dużego, szczelnie zamykanego naczynia. Owoce dodawać do wódki w miarę ich sezonowego pojawiania się, układając na przemian z warstwą cukru w proporcji: 10 dag owoców na 8 dag cukru.
Gdy są to owoce twarde, należy przed włożeniem do naczynia obgotować je w osłodzonej wodzie. Po ułożeniu ostatniej warstwy owoców i cukru całość wymieszać tak, aby cukier dobrze się rozpuścił. Uzupełnieniem nalewki może być odrobina lukrecji gładkiej, anyżu lub kilka goździków. Przyprawy te wzmacniają słabą odporność organizmu, powodującą niejednokrotnie choroby skóry; dostarczają też organizmowi brakujących mikroelementów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz