niedziela, 12 maja 2013

NALEWKA ŚLIWKOWA

                                NALEWKA ZE ŚLIWEK

Składniki:

- 1 kg śliwek
- 1/2 l wódki 45%   
- 50 dag cukru
- kardamon
- 1/3 l wody

Przyrządzanie:

Przygotowując tą nalewkę można użyć wszelkich gatunków śliwek. Nawet te najpóźniejsze, węgierki, jeśli są już lekko przejrzałe, a nawet zmrożone pierwszym przymrozkiem doskonale nadają się na nalewkę.
Do naczynia o szerokiej szyjce należy wsypać owoce i zalać do pełna wódką. Szczelnie zamknąć (zakorkować) i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 3 miesiące.
Ponieważ są to duże owoce, to aby wykorzystać w pełni ich aromat, czas nastawienia musi być długi. Po kilku miesiącach płyn należy zlać.
Pozostałe owoce zalewa się bardzo gęstym syropem ugotowanym z cukru i 1/3 l wody. W syropie tym trzeba trzymać śliwki miesiąc albo nawet trochę dłużej, następnie syrop odlać i połączyć z osobno przechowywaną wódką. Dodać niewielką ilość kardamonu.

Pozostało już tylko cieszyć się aromatem tej znakomitej nalewki, która ma dużą ilość witamin z grupy B, a dodana odrobina kardamonu wspomaga rozprowadzanie składników potrzebnych do jasnego funkcjonowania mózgu.                    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz